Det danske startup økosystem

Det danske startup økosystem Q3 2021

Heyfunding har lavet en grafik over det danske startup økosystem. Læs mere og download grafikken her.

Det danske startup økosystem udvikler sig hele tiden, og det kan være svært for ambitiøse startups og iværksættere både at skulle følge med i udviklingen af økosystemet samt arbejde benhårdt på sin idé/virksomhed. Hos Heyfunding har vi lavet dette overblik til alle startups/iværksættere (og alle andre, der måtte være interesseret), så I kan holde jeres fokus der, hvor det virkelig gør en forskel – nemlig på at skalere jeres virksomhed.

Download grafikken her

Hvad består grafikken af?

Grafikken er delt op i forskellige kategorier og indeholder tiltag, aktører, business angels og investorer fra det danske startup økosystem. Kategorierne er dannet ud fra hvilke forskellige områder, startups er interesseret i. Har du brug for inspiration til et nyt kontor/co-working space, skal du kigge under kategorien “Co-Working Spaces”, hvorimod du skal kigge under en af følgende kategorier, hvis du leder efter funding:

 • Crowdfunding
 • Public Funding
 • BA Networks
 • Seed & Venture Capital
 • Later Stage Capital

Hver kategori er yderligere beskrevet herunder.

Events, Awards & Competitions

Her finder du tilbagevendende events, award shows og konkurrencer for startups og iværksættere. Kig her, hvis du har brug for inspiration til, hvilke events du skal deltage i med din virksomhed. Du kan få meget ud af at deltage i en eller flere af tiltagene i denne kategori, da du:

 • Udvider dit netværk
 • Oplever nye trends og tendenser
 • Snakker med andre startups
 • Får mulighed for at øve din “elevator pitch”
 • Får mulighed for at snakke med potentielle investorer
 • Har mulighed for at vinde penge og titler

Student Entrepreneurship

Denne kategori er for studenteriværksætterne. Er du igang med at opbygge en virksomhed ved siden af dit studie, så findes der en masse danske aktører, der har gjort det til deres mission at hjælpe dig – dem finder du her. Gå på opdagelse i kategorien, du kan få hjælp til det meste, hvis du bare ved, hvor du skal spørge!

Local Entry Points

Bare fordi du ikke er studenteriværksætter, skal du ikke fortvivle – der er nemlig stadig en hel masse hjælp at hente som almindelig iværksætter. I denne kategori giver vi dig et overblik over de forskellige lokale aktører i det danske startup økosystem, og dem kan du bruge til mange forskellige ting! Det er den lokale aktør, der kan sætte dig i kontakt med andre lokale spillere, og det er også ofte her, der bliver arrangeret lokale kurser, workshops og andre events.

Har du brug for gode råd og sparring, er din lokale erhvervsservice også et godt sted at starte.

Regional Entry Points

Der findes 6 regionale erhvervshuse i Danmark. De er opdelt således:

 • Erhvervshus Nordjylland
 • Erhvervshus Midtjylland
 • Erhvervshus Sydjylland
 • Erhvervshus Fyn
 • Erhvervshus Sjælland
 • Erhvervshus Hovedstaden (Copenhagen Business Hub)

Erhvervshusene har en masse forskellige tilbud til danske iværksættere, hvoraf langt de fleste er gratis. Har du spørgsmål i forhold til din virksomhed, markedet, økosystemet eller noget helt andet, kan du med fordel tage fat i dit nærmeste erhvervshus – de sidder nemlig klar til at hjælpe dig.

Startup Communities, Media & Resources

Vil du gerne følge med i, hvad der sker i det danske startup økosystem – hvordan klarer andre startups sig, hvilke nyheder trender, hvordan er markedet, etc. så er det her, du skal dykke ned. I denne kategori finder du også forskellige iværksætternetværk, som du kan blive en del af samt værktøjer og inspiration, der er værdifulde for startups.

GTS institutes

I Danmark findes der 7 Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS institutter), som alle har til formål at fremme forskningsbaseret viden og teknologier. Forskningen skal være lettilgængelig for startups og iværksættere, da det skal være med til at fremme væksten hos danske startups. Har du brug for at blive opdateret og vejledt i den nyeste teknologi, er det her, du skal lede.

Crowdfunding

Crowdfunding er blevet super populært for mange startups, og med god grund. Det er nemlig et godt alternativ til den traditionelle funding af en startup, og der findes flere forskellige måder, du kan crowdfunde en virksomhed på:

 • Donationsbaseret
 • Rewardbaseret
 • Lånebaseret
 • Aktiebaseret

Alle typer har sine fordele og ulemper, men det er især Reward- og Lånebaseret crowdfunding, der er populært hos danske startups.

Co-Working Spaces

Den månedlige husleje udgift behøver ikke være tårnhøj, når du er startup. Med et kontor eller et skrivebord i et kontorfællesskab, får du ofte en favorabel husleje, en fleksibel lejekontrakt, et stort netværk af startups ligesom dig, adgang til mødelokaler, printere og andre faciliteter. Vælger du et co-working space, bliver det også nemmere at finde en mere central adresse end, hvis du selv skulle ud og finde dig et kontor.

Science, Technology & Dev. Parks

I disse udviklingsparker har du ofte mulighed for at få et kontor/skrivebord i et fællesskab, der arbejder indenfor samme branche som dig. Her har du mulighed for at få sparring af kompetente rådgivere samt netværke med yderst relevante aktører og startups. I disse udviklingsparker er der typisk fokus på innovation og teknologi.

Innovation Networks

Innovationsnetværk skal skabe innovation og vækst i virksomheder via samarbejde mellem fx forskere, offentlige myndigheder og andre virksomheder. Netværkene findes indenfor områder, hvor Danmark har styrkepositioner, såsom produktion, IT, energi, miljø, transport, livsstil, sundhed og fødevarer.

Cluster Networks

Et klyngenetværk kan give dig adgang til branchespecifik viden, netværk, kompetencer og samarbejdspartnere. Der findes mange danske klyngenetværk – både lokalt og nationalt.

Public Funding

Der findes flere forskellige tilskuds- og støtteordninger, du kan søge som startup. Disse ordninger kan være med til at finansiere aktiviteter i din virksomhed såsom forskning, udvikling, tests, etc. Vær opmærksom på, at flere af disse ordninger kræver medfinansiering samt afrapportering.

BA Networks

En af de populære fundingmuligheder for startups er business angels (BA), som i højere grad investerer risikovillig kapital i tidlige startups. Mange business angels er medlemmer af BA networks, og du kan med fordel kontakte et af disse netværker, hvis du gerne vil have muligheden for at pitch din idé for mange business angels.

Incubators & Accelerators

Som startup kan du ansøge om at komme med i et inkubator- eller accelerator program. Programmerne kan vare lige fra et par dage til flere måneder, og i denne periode er der fokus på at vækste og modne virksomheden. Du får ofte tilknyttet rådgivere og mentorer, og nogle af programmerne hjælper også til med at finansiere nogle af de deltagende virksomhederne.

Seed & Venture Capital

I denne kategori har vi samlet 3 forskellige fundingmuligheder, nemlig:

 • Pre-seed kapital
 • Seed kapital
 • Venture kapital

Pre-seed og seed kapital kommer fra early stage investorer og er en af de første udefrakommende investeringer i en startup. På dette stadie er det typisk en egenkapitalinvestering eller et konvertibelt lån, der bliver tilbudt.

Venture kapial kommer fra VC fonde og er risikovillig kapital til skalerbare startups. På dette stadie investeres der typisk ejenkapital, hvilket betyder, at VC fonden bliver medejer af virksomheden. En venture kapital fond går ofte aktivt ind i investeringen og stiller gerne rådgivning, viden og netværk til rådighed.

Later Stage Capital

I denne kategori har vi samlet de senere investorer. Disse er sjældent lige så risikovillige som seed og venture kapital fonde, hvilket betyder, at de ofte kræver, at virksomheden har bevist, at de kan nå deres mål og skalere herfra.

Miscellaneous

Her har vi samlet alle de tiltag og aktører, der ikke passer ind i en kasse. Det er alle aktører, hvor du kan finde rigtig meget inspiration, vejledning og hjælp, og hvis du ikke kan nikke genkendende til aktørernes navne, burde du helt bestemt tjekke dem ud med det samme – du skal nok få brug for en eller flere af dem en dag.

Vil du studere grafikken nærmere?

Her kan du downloade grafikken, så du altid har den ved hånden, når du skal finde en aktør fra startup økosystemet:

Det danske startup økosystem Q3 2021

Ønsker du et overblik over økosystemet, der er skræddersyet til din virksomhed? Så opret en profil på Heyfunding lige her.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *