Business angel investorens daglige værktøjer
Vi har lavet anbefalinger til værktøjer, tips & tricks og gode råd, der kan være værdifulde at bruge som business angel.
At investere i startups er en spændende, risikofyldt og – i mange tilfælde – givende disciplin. Ofte er der fokus på, hvordan en startup lander en investering og får den helt rette investor med på holdet, men hvordan er det hele egentlig skruet sammen, hvis man ser det fra en investors synspunkt?
Vi har lavet en guide til business angel investoren, hvor du kan finde gode værktøjer, do’s and don’ts, inspiration, osv., som du kan bruge som hjælp, når du skal investere i startups.
OBS: Vær opmærksom på at guiden løbende bliver udvidet. Føler du, vi mangler et emne, eller noget ikke er godt nok beskrevet, er du velkommen til at kontakte os på mail@heyfunding.dk.
Adgang til erhvervsdata om selskaber
Der findes en lang række værktøjer, man kan bruge til adgang til erhvervsdata om selskaber – fx BiQ, Ownr, Proff, CVR API samt vores 3 favoritter:
Enhjorning.bot! (gratis)
Få et dagligt feed af kapitalforhøjelser i danske virksomheder Slå virksomheder op og få overblik over:
a) Tidslinje med tidspunkter for tidligere investeringer
b) Investeringens størrelse i kr. og værdisætning
c) Historisk oversigt over ejerstukturen med tilgang og afgang
Virk Data (gratis)
Følg interessante selskaber, når du er logget ind. Fx selskaber i din due diligence proces, porteføljeselskaber, investor-kollegaer, etc. du få en e-mail notifikation, når de pågældende selskaber foretager en ændring i deres stamdata, personkreds, ejerforhold, indsender nyt årsregnskab, etc.
Lasso (betalt)
Få et dynamisk overblik over et selskabs ejerstruktur med visning af moder- og datterselskaber, samt personerne bag de enkelte selskaber. Se eventuelt deres blogpost om dynamisk ejerdiagram her.
5 rules of thumbs til business angel investorer
-
Invester kun op til 20% af din formue
På den måde har du råd til at tage en risiko. Det er nemlig ikke alle investeringer, der giver pote. Hvis du ikke lige har den million, virksomheden spørger efter, kan du som business angel vælge at gå sammen med andre investorer i et syndikat. På den måde kan du lægge et lavere beløb og stadig være en del af investeringen. -
Vær tålmodig
Dette er måske ikke så meget en tommelfingerregel, men nærmere en god egenskab at have, hvis du begiver dig ud i at investere i startups. Husk på at early stage investeringer ikke giver overskud fra 1. dag. Faktisk sige man, at en startup i gennemsnittet er 5-7 år om at skabe overskud. -
Invester i mennesket – ikke virksomheden
Selvfølgelig skal du kunne forstå og følge idéen bag virksomheden, og resultater og muligheder er også en vigtig faktor, MEN den måske vigtigste ting, når du skal investere i en startup, er teamet. Er kemien mellem dig og teamet der? Og får du en fornemmelse af, at dette team kan forvandle vand til vin? Så er du rigtig godt på vej. Husk på at en early stage startup kan nå at ændre retning/fokus/strategi rundt regnet 100 gange. Derfor er det vigtigt, at du har en god mavefornemmelse og stoler på det team, du har investeret i. -
Start i god tid
En ny investering tager ca 6 måneder (fra første kontakt til pengene står på kontoen) – nogle gange længere tid. Start derfor i god tid, så du og startup ikke bliver presset igennem nogle af processerne. -
Vær risikovillig
Kun 1 ud af 10 (set med optimistiske briller på) startups bliver til noget, derfor er det vigtigt, at du har gjort op med dig selv, om du er villig til at løbe den risiko det er at investere i startups. Og husk nu på, at når det er en succes, så er det hele risikoen værd!
Hvordan vurderer du en startups værdiansættelse?
Det er drøn svært at vurdere, hvad en startup egentlig er værd, og en ting er helt sikkert – founderen vil altid vurdere sin virksomhed til at være mere værd, end du synes er fair.
Værdiansættelse afhænger meget af virksomhedens stadie. Hvis virksomheden er i de tidlige stadier som idé/koncept eller udvikling, kan du ikke forvente mange resultater og omsætningstal, og du skal derfor vurdere virksomheden ud fra nogle andre parametre. Er virksomheden derimod kommet lidt længere til stadierne vækst eller ekspansion, kan du nemmere vurdere dem ud fra deres tidligere performance og nøgletal.
Hvordan kan du vurdere early stage virksomheder?
Brug gerne Venture Capital Metoden eller Omkostningsmetoden til at værdisætte early stage virksomheder. Her måler du nemlig ikke virksomheden på, om de har opnået omsætning indtil nu, men derimod andre faktorer, der viser om det er sandsynligt, at virksomheden kan få succes.
Hvordan kan du vurdere modne startups?
Brug med fordel Relativ Værdiansættelsesmetoden, hvor du sammenligner virksomheden med andre sammenlignelige virksomheder, eller Discounted Cash Flow Metoden, hvor du kigger på virksomhedens cash flow og estimerer, hvordan en investering vil påvirke dette i fremtiden.
Hvordan kan man få adgang til kapitalsøgende startups?
Der findes mange måder at komme i kontakt med nye startup cases på. Du kan gøre opmærksom på dig selv og lade startups komme til dig, du kan få hjælp af dit netværk, som kan anbefale dig til de startups, de kender. Du kan også blive medlem af et (eller flere) business angel netværk. I Danmark findes der mange gode business angel netværk, som alle er til for at hjælpe business angel investorer med at finde de gode startup cases.
Se et udvalg af business angel netværk i Danmark:
DanBAN (Danish Business Angels)
DanBAN er et landsdækkende netværk for business angels med en investeringsramme på min. 3 mio. kr. pr medlem. DanBANs medlemmer investerer både i danske og internationale startups.
Keystones
Keystones er et professionelt erhvervsnetværk for investering af kapital og kompetencer i startups. Netværket består af investorer, erhvervsledere og kommercielle ildsjæle, der brænder for iværksætteri.
Heyfunding
Heyfunding er en online matchmaking platform, der matcher kapitalsøgende startups med relevante business angels og investorer. Matchet sker ud fra startups unikke situation og investorernes individuelle investeringskriterier.