Det har du brug for som selvstændig

Det har du brug for som selvstændig

Er du lige sprunget ud som selvstændig? Det kan virke en smule skræmmende, uoverskueligt og måske en smule ensomt. Men det behøver det slet ikke at være. Det er bare med at smide alle fordommene og bekymringerne væk. Denne blog giver et overblik til dig, som er ny i det selvstændige univers.

Det er super nemt at blive selvstændig, det kræver ikke meget mere end et CVR-nummer, som du får hurtigt på virk.dk. Efter et par dage får du dit CVR-nummer og så er du i gang.

Dette blogindlæg er skrevet af Startup Central, og hjælper dig godt på vej som selvstændig.

Enkeltmandsvirksomhed eller selskab

Der er forskellige selskabsformer når du starter virksomhed, en af de mest udbredte er enkelmandsvirksomhed, det er den nemmeste form for virksomhed at starte. Det kræver kun dit CVR-nummer. Andre selskabsformer har et kapitalkrav og krav til bestyrelse. Dog hæfter en selskabsform kun for den indskudte kapital, hvorimod en enkelmandsvirksomhed hæfter personligt.

Det skal du bruge som selvstændig

Det er meget forskelligt hvad du har brug for, når du starter virksomhed, det afhænger af hvilken branche du går ind i.

Der er dog nogle fællestræk ved de fleste brancher, ting som mange selvstændige skal bruge, når de starter virksomhed:

 • Hjemmeside/webshop – webhotel
 • Bogholder og regnskabsprogram
 • Forsikring
 • Markedsføring
 • Erhvervs konto
 • Betalingsløsning
 • Lønsystem
 • Rådgivning inden for jura og GDPR
 • Lokaler

Dette er de mest basale ting, som en virksomhed skal have styr på, for at drive virksomhed. Det kan selvfølgelig variere inden for forskellige brancher.

Starter du virksomhed inden for håndværkerbranchen, har du brug for bil og benzinkort. Starter du virksomhed med fødevarer, er der forskellige krav du skal overholde, eksempelvis inden for fødevarestyrelsen. Sælger du fysiske varer, skal du måske selv finde producent og være sikker på, at dine produkter lever op til CE-mærkningen. Læs bloggen “Find en god producent” og “CE-mærkning“.

Der er rigtig mange, som udbyder disse basale nødvendigheder der skal være styr på. Vi anbefaler derfor, at du undersøger markedet grundigt og gør dit forarbejde. På den måde kan du finde de udbydere, som tilbyder præcis det, du skal bruge til din virksomhed og til den bedste pris. Derudover vil du også mindske eventuelle uforudsete udgifter, krav og restriktioner tilknyttet til din branche.

Har du brug for mere information om, hvordan du kommer i gang med din virksomhed, kan du læse “Opstart af virksomhed“. Vil du sætte dig bedre ind i den økonomiske del af din virksomhed, så kan du med fordel læse disse blogs om økonomi. Vil du gerne fordybe dig i din virksomheds hjemmeside kan blogs om strategi & optimering samt salg & markedsføring være meget behjælpelige.

Det er dyrt at starte virksomhed

Der er rigtig mange ting i opstartsfasen, som koster en del penge, heldigvis er de ofte en engangsydelse.

Husk på, at det ikke behøver at være dyrt at starte virksomhed. Du kan starte i de små og gøre meget af arbejdet selv. På den måde vil du kunne spare en masse penge, det vil dog optage en del af din tid. Læs bloggen “Sådan sparer du en masse penge i dit startup” og siden “Spar penge“. Her vil du få inspiration til, hvad du selv kan klare.

Du er ikke alene

Mange gange kan det virke ensomt at starte virksomhed op alene. Der er mange beslutninger at træffe og ikke så mange at sparre med omkring disse beslutninger. Selvfølgelig har man sin familie og venner at sparre med, men de vil også gerne være sammen med dig, uden at skulle tale arbejde hele tiden.

Heldigvis er der rigtig mange selvstændige, som har det præcis som dig og de er mere end glade for at sparre og dele tanker. Samt at tale om de mange føler, der er involveret, når man starter og driver virksomhed.

Der er rigtig mange Facebookgrupper, som har åbne og gratis netværk du kan melde dig til, de mødes både digitalt og fysisk. Her vil vi anbefale, at du tilslutter dig, da du vil kunne få sparring og informationer om det selvstændige liv, som du måske ikke selv havde tænkt på. Og så er det en god måde at møde ligesindede, kunder, leverandører og investorer.

Hvis du ikke helt har mod på at starte virksomhed alene og gerne vil have en at sparre med, måske en som er mere erfaren end dig på området og en som du kan fejre dine selvstændige succeser med. Så er der masser af muligheder for at finde en partner. Læs bloggen “Hvordan skaber man en optimale partnerrejse“.

3 gode råd til selvstændige

 1. Spørg om hjælp hvis du er i tvivl: Du skal ikke være for stolt til at spørge til råds, vi kan ikke alt selv, heldigvis er der en masse som gerne vil hjælpe. Dertil er der også rigtig mange, som gerne vil gøre noget arbejde for dig gratis, udelukkende for at få noget mere erfaring.
 2. Undgå at betale for meget: Undersøg dit marked, der er rigtig mange udbydere og derfor også konkurrence på prisen. Undersøg hvor du kan få det billigst og hvilken udbyder, der dækker dine behov bedst.
 3. Få styr på basics: Forarbejde, forarbejde, forarbejde. Det handler om at have sit forarbejde i orden. På den måde undgår du uforudsete udgifter og kan derfor spare både penge og tid. Har du sat dig godt ind i din branche, vil det gøre din selvstændige tilværelse noget nemmere.

Om Startup Central

Startup Central er et netværk og en platform, som hjælper selvstændige med at starte og drive deres virksomhed. Vi stræber efter at gøre det så nemt og billigt som muligt for dig at starte og drive virksomhed. Vi sikrer, at du har mulighed for at stille spørgsmål og få sparring, så du aldrig er i tvivl om noget. Vi sørger for, at de programmer og service du skal bruge fås billigt. Vi gør det nemt for dig at gøre dit forarbejde. Her er du aldrig alene.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *