5 råd til at finde fonde og tilskud til kommercielle projekter
Har du et fedt projekt, men mangler du finansiering til at komme igang?
Har du et fedt projekt, men mangler du finansiering til at komme igang? Så kan vejen frem være fonde og tilskud. Der findes utrolig mange forskellige tilbud af lige præcis den slags, og det kan være svært at holde styr på, hvilke der passer til ens eget projekt, hvilke man skal/har søgt samt hvilke krav man skal opfylde for at søge dem.
Alt det har vi taget til efterretning, og vi giver dig her 5 gode råd til, hvordan du kan finde fonde og tilskud til dit projekt:
(Tip: læs hele guiden igennem inden du går igang)
Råd nr. 1: Start tidligt
Som alt andet indenfor fundingområdet, tager det lang tid at søge og finde de relevante tilskud og fonde. Herudover skal du også tænke med i processen, at du skal forberede selve projektet, skrive al ansøgningsmaterialet samt researche hvert enkelt tilbud med henblik på at lave den mest kvalificerede ansøgning. Start derfor i rigtig god tid, så du har tid til at gøre tingene ordentligt.
Råd nr. 2: Definer rammerne for dit projekt
Se dette punkt som en form for brainstorming over dit projekt. Når du har opstillet nogle kriterier og parametre, du kan søge ud fra, bliver det nemlig markant nemmere at finde frem til de relevante fonde og tilskudsordninger. Vi anbefaler, at du opstiller dine rammer i punktform, og at du holder dig på maks 1 A4 side.
Brug eventuelt disse punkter til at definere dine rammer:
- Formål med projektet: forskning, udvikling, test/demonstration, markedsmodning, etc.
- Forventede milepæle – hvilke resultater forventer du at opnå i projektperioden?
- Budget for projektet: løn, underleverandører, småanskaffelser, materialer, udstyr, rejser, overhead, etc.
- Projektperioden – hvor lang tid varer den?
- Samarbejdspartnere: underleverandører, udviklingspartnere, testpartnere, potentielle kunder, universiteter, GTS institutter, etc.
- Emne/tema for projektet: miljø, energi, sundhed, IKT, byggeri, design, fødevarer, transport, service, etc.
Råd nr. 3: Brug Heyfunding til at lave en bruttoliste
Ved at oprette en profil på Heyfunding, giver vi dig et overblik over alle de fonde og tilskud, du kan søge. Vi har delt kategorierne op i følgende:
- Nationale tilskudsordninger
- Regionale tilskudsordninger
- Internationale tilskudsordninger
- Erhvervsdrivende fonde
- Iværksætterlegater
Når du gennemgår de oplistede fonde og tilskudsordninger, anbefaler vi, at du laver en bruttoliste over alle de relevante fonde. Find de relevante fonde ved (hurtigt) at læse fondens formål og kriterier.
Råd nr. 4: Uddybende sortering af relevante fonde
Nu har du fået lavet en liste over alle de relevante fonde, og vi gætter på, at du har mere end en håndfuld på den liste! Derfor er det en god idé at lave en sortering af fondene på listen, så du ved, hvor du skal starte og lægge flest kræfter.
Disse punkter kan du med fordel sortere på:
- Nærlæs fondens fundats/vedtægter, formål, definition af specifikke fokusområder, uddelingskriterier, hvem støtter fonden, min./maks uddelingsbeløb, tilskudssats, støtteberettigede omkostninger, krav til egenfinansiering, deadline, ansøgningsproces samt øvrige betingelser.
- Lever dit projekt op til kriterierne fra 1. punkt?
- Tjek eventuelt fondens afsnit om “Det støtter vi” “Det støtter vi ikke”.
- Gå tilbage i fondens uddelingshistorik og se hvilke projekter, der tidligere har fået tilskud. Det kan give dig et indtryk af, hvilken type projekter, fonden støtter.
- Sørg for at kontakte fondssekretariatet, hvis du har spørgsmål/er i tvivl om noget. De kan ofte være med til at bekræfte, om dit projekt lever op til kriterierne.
- Vurder sandsynligheden for en bevilling – hvilke fonde er værd at bruge tid og ressourcer på? Undersøg eksempelvis fondens antal modtagne ansøgninger kontra dets årlige bevillingsbeløb – har dit projekt en chance for at blive set i mængden? Vurder om du skal gå efter de populære tilskudsprogrammer med mange ansøgere og stort årligt bevillingsbeløb eller de mindre populære tilskudsprogrammer med mindre konkurrence, men også et mindre årligt bevillingsbeløb.
Råd nr. 5: Læg en strategi
Nu har du fået defineret rammerne for dit projekt og sat nogle kriterier. Du har noteret de relevante fonde og sorteret dem ud fra, hvilke der passer bedst til dit projekt. Det er nu tid til at lægge en strategi for, hvilke og hvordan du skal ansøge. I din strategi kan du med fordel tænke over:
- Vil du søge bredt eller kun søge hos de mest relevante fonde?
- Hvornår har de forskellige fonde ansøgningsfrist?
- Hvornår skal forberedelses- og ansøgningsproces påbegyndes?
- HUSK: Indarbejd denne strategi med virksomhedens øvrige strategi.
Vi anbefaler, at du noterer det hele i et godt gammeldags Excel ark, hvor du kan skabe dig et ensartet overblik og dermed nemt sammenligne de forskellige fonde og tilskud.